FilmoptagelseFilmoptagelse

Teknik

Selvom computere kan drille, er de trods alt sjovt legetøj, der åbner op for masser af muligheder. De er en del af vores moderne hverdag.

Computerene har gjort mange ting nemmere og mere tilgængelige. Computerteknikken har f.eks. gjort det muligt for alle at lave animationsfilm.

Computere er de mest fantastiske produktionsenheder man kan tænke sig. Produktionen kan foregå legende og undersøgende, og resultatet kan ses med det samme. Det er muligt at lave om og forbedre lige så meget man lyster. I dag hvor de fleste har en personlig computer, er det også en billig fornøjelse at opbygge en produktionsenhed. Der ligger gratis animations-software på nettet, og webcams koster ikke alverden.
En produktionsenhed består af:
· Computer
· Webcam eller kamera
· Animationssoftware

Animationsteknik.
Ting, tegninger eller figurer stilles foran eller lægges under kameraet, der er forbundet med en computer. Denne har installeret et software der ved, at der nu laves animationsfilm. Objekterne rykkes nu ganske lidt, og hvert ryk optages, når hænder og fingre er ude af billedet. Når der trykkes på “afspil” i softwaren afspilles animationsfilmen.

Alt kan animeres.
Mennesker og ting. Man kan lave trixfilm med personer og komme en hel klasse ned i en kasse. Vingummier kan komme ud af huden som bumser, spagettien kan kvæle et stakkels barn.

Modellervoksdukker kan få liv foran kameraet. Lav et ståltrådsskellet, hvis dukkerne får en vis størrelse.
Sprællemænd klippes ud af pap, holdes sammen med lærertygge-gummi og lægges under kameraet. Det er en meget nem måde at lave animationsfilm på.

25 billder/sek
Når vi sidder i biografen, ser vi 25 billeder i sekundet. Det er den præmis vi arbejder under, når vi laver animationsfilm. Det er ikke nødvendigt at lave alle billederne forskellige. Hvis vi laver billederne ens 3 og 3, skal der kun ca. 8 ryk for at lave et sekund, og bevægelsen vil stadig se flydende ud. Tryk kun en gang, når der er gang i en bevægelse. Pauser mellem bevægelserne er lige så vigtige som bevæglesen. Pauserne laves ved at der trykkes mange gange på optageknappen på samme billede.

Husk pauserne
Det er svært at huske pauserne. Men prøv at hjælpe hinanden med det. Se ofte hvad der er animeret, og kontroler om der er tid til lyd og dialog. Sæt eventuelt én fra gruppen til at huske på pauserne. Er der for få pauser, kan man copy/paste billeder og forlænge på den måde, men det er noget bøvl og tager tid, så vær hellere opmærksom under optagelserne.