LydoptagelseLydoptagelse

Lyd

Lyden sætter prikken over iét. Lyden er en vigtig medspiller, der sætter stemning og forvarsler handlinger.

Lyd består af musik, lydeffekter
og dialog.

Lyden er en meget vigtig medspiller, der helt kan ændre stemningen i animationsfilmen.
Tænk på scenariet hvor en ældre mand giver et barn en is. Hvis musikken er glad og let, er det sikkert en bedstefar med sit barnebarn. Er musikken derimod dyster, ændrer scenariet sig til en børnelokker, der har den første kontakt med sit offer.

Lydeffekter er med til at tydelig-gøre handlingen i animationen. Ofte er lydeffekter ikke natura-listiske. Når en figur giver en anden en kæberasler, er det fedt med en god lyd. Reelt kan man jo ikke høre det, men den der bliver slået på, vil opleve en lyd. Lydeffekter beskriver således ofte en indre oplevelse. Så når en figur opdager, at nu begynder “jorden at brænde,” kan det være en god idé, at lave en ganske svag knitrende lyd. Tape der bliver rykket af sin rulle, kan lyde som en elefant der revner.

I dialogen er det vigtigt at der ikke bliver sagt det handlingen i filmen viser. Så ser man en figur samle en sten op, skal man ikke sige:”Nu samler jeg en sten op”, men f.eks. “han skal få den lige i nakken.” Så peger dialogen fremad mod næste handling.

Lyden indspilles, når animationen er færdig og scenerne sat sammen. Lyden doppes ind over, det vil sige, at lyd og dialog indtales mens man kikker på filmen. Der skal bruges en mikrofon, og de fleste computere har en mikrofon indbygget ligesom mange headsets har en mikrofon. Der fås desuden mange meget billige mikrofoner på markedet.

De fleste har MovieMaker på deres computere, da de følger med i Officepakken. Dette er et udemærket simpelt redigerings- program, hvor der kan laves lyd

En håndfuld gåde råd:

  • Husk billedfilerne skal gemmes i et filformat redigeringssoftwaren kan læse, for eksempel AVI filer.
  • Leg med at finde lydene i omgivelserne. At finde lydene på nettet tager meget lang tid og er ikke den samme kreative proces.
  • Sig aldrig med ord det, som kan vises som handling.
  • Begynd lyden allerede i det foregående klip. Stop aldrig lyden lige ved klippet.
  • Lav lyden i ét hug hvis muligt. Stop ikke selv om der bliver sagt noget forkert. Der er nok noget der kan bruges. Det er jo altid muligt at lave det om.


Hvis du træder en kat på halen lyder det som en bil der bremser